MarkkuTenhunen Politiikka vaikuttaa arkeen

Milläpä se Täi rykii kun sillä ei ole keuhkoja

Verot

Kansalaisen osalta verot ovat tapissa. Tämä heijastuu suoraan kulutukseen. Ei ole millä ostaa. Eläkeläiset ovat rutkasti köyhtyvä kansanosa. Heiltä nipistetään jatkuvasti leikatun indeksin muodossa. Tämä lähes 1,5 miljoonaa ihmistä käsittävä kansanosa ei ole mikään turhake ja ongelma. Nämä ovat tuntevia ja eläviä elämää rakastavia yksilöitä. He ovat tehneet elämäntyönsä ja maksaneet veronsa. Nyt kun he ovat eläkkeellä he maksavat veroa eläkkeestään enemmän, kuin saman euromääräisen summan ansaitseva työssäkäyvä. Samanaikaisesti eläkeläiselle viestitetään myös miten tärkeää on kuluttaa. Vanha kansa se, joka Suomen rakensi raivaten pellot ja istuttaen metsät tapasi kuvata rahapulaa sanomalla: "Milläpä se Täi rykii, kun sillä ei ole keuhkoja".  Tämä on totta matalapalkkaisten ja eläkeläisten elämässä tänään. Liikkuminen, ruoka, lääkkeet ja asuminen maksavat näille kansanryhmille aivan saman, kuin sille herralle tai rouvalle, joka nostaa useiden kymmenien tuhansien kuukausieläkettä.

Halpuutuksen maksaa maanviljelijä

Keskituloinen makselee veroja tuloistaan about 20 pinnaa ja kun hän huristelle autollaan töihin, joka käy bensiinillä hän maksaa bensaveroa 60%. Ruokakaupassa kuluttajan ostoskoriin lopputuotteeseen veroina kertyy 40% elintarviketeollisuuden ketjussa. Tästä näemme, että verot vievät suurimman osan. Tuottaja kipristelee alimmalla tasolla (lue viljelijät jne) ja toisessa ääripäässä asiasta valittaa kuluttaja. Kauppa ja verottaja voivat näennäisen hyvin. Entäpä, jos veroja laskettaisiin? Kulutus lisääntyisi. Verotulojakin kertyisi. Entäpä, jos kaupan ahneus suitsittaisiin? Hinnat laskisivat. Nyt halpuutuksen maksumiehenä ovat maataloustuottajat. Elleivät nämä suostu ehtoihin lihat rahdataan ja maito kuskataan toisista maista. Tämä vaikuttaa hölmöläisten hommalta. Kotimaisen tuotannon turvaaminen on elinehotomme.

 Ostovoima

Perheiden ostovoima on tipotiessään. Tähän täytyy tulla muutos. Suomen on tehtävä yrittäminen helpommaksi ja kannattavammaksi erityisesti mikro-, pien- ja keskisuurten yritysten osalta. Nämä työllistävät. On käsittämätöntä, että sellaiset yritykset, jotka työllistävät varsin vähän ja karsivat asiakaspalveluaan tekevät tiliä, kuten pankit. Ja taasen sellaiset, jotka työllistävät taistelevat sääntöviidakossa selvitäkseen kaikista mahdollisista velvotteista.

Irtisanomiset

Ovat seurausta ostovoiman katoamisesta. Jälki on rumaa.  Palveluala kärsii. Autokauppiaat, ravitsemuslalan palveluntarjoajat, sekä majoituslalan ovat joutuneet irtisanomaan työntekijöitään.

Olen hämmästynyt, että vaalien alla vaalikoneissa on kysymys pitäisikö koko Suomi pitää asuttuna? Totta kai. Teollisuuspaikkakunnat joihin taantuma on iskenyt ovat edelleen asuttuja. Toisin sanoen siellä on työntekijöitä. Turhat esteet pitää poistaa, muutoin häipyy asukkaat, koulut ja palvelut.

Työ

Kansalaisina meidän on tajuttava, että työllä tämä maa nousee. Myös sellainen työ, joka ei ole "niin coolia", tulisi kelvata esimerkiksi nuorelle. Sellaisella rahalla, jonka on itse ansainnut on vissi ero siihen, jonka vipannut faijalta.

Hallitus ja eduskunta eivät ole jumalia. Rahaa hallituksella on jaettavana vain sen verran, mitä veroilla ja velalla saadaan kasaan. Sillä on merkitystä ketä verotetaan ja minkä verran. Politiikka vaikuttaa arkeen. Tuleva hallitus ja eduskunta on paljon vartija.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat